duminică, 18 ianuarie 2015

Bloggeri cu talent (I)

Xaara Novack - Daimon-Eidolon
După cum v-am anunțat într-o postare anterioară, vineri a avut loc o nouă întâlnire blogosferică la vernisajul expoziției Xaarei, cea mai talentată bloggeriță din Oltenia (cel puțin),  atunci când vine vorba de pictură. Acesta a avut loc la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” sub titulatura Daimon-Eidolon. 

Xaara Novack - Daimon-EidolonExpoziția, prima din cariera Xaarei, conține o serie de 23 de lucrări pline de culori calde și plăcute, cu o simbolistică încărcată și detalii muncite. Acestea au fost comentateși analizate, pe scurt, în deschiderea expoziției, de către profesorul de desen al Xaarei, domnul Gheorghe Ciuchete. Cuvinte frumoase despre lucrările Xaarei și munca acesteia a mai avut și Robera Ionescu, artist plastic din Craiova. Toți colegii din blogosferă am fost impresionați de către aceste lucrări, unii preferând „Beatitudinea”, alții „Portretul unei femei bune”, iar unii care nu au putut ajunge și-au exprimat regretul și promisiunea că data viitoare vor fi prezenți.

Xaara Novack - Daimon-EidolonXaara ne-a povestit apoi câte puțin despre arta ei, despre sursele ei de inspirație - obiecte din copilărie, anumite situații și stări sufletești, cântece sau persoane dragi, despre combinația Daimon-Eidolon și semnificația acesteia (Daimonul  este puterea din afara noastră, dar care ține de noi înșine,  o zeitate, în timp ce Eidolonul  este foarte susceptibil  simțirilor și trăirilor lumești, de aceea Eidolonul nu se poate despărți de Daimonul său, așa cum este în viziunea greacă, în timp ce la romani Daimonul reprezintă spiritul creației, care dă acea atingere, acea scânteie). În încheierea discursului, Xaara a mulțumit tuturor celor care au fost alături de ea și în special domnului Cosmin Dragoste, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, cel care i-a dat Xaarei oportunitatea de a realiza această expoziție.

Dacă aveți drum prin centru și doriți să vedeți lucrările Xaarei, expoziția va fi deschisă timp de două săptămâni și vă așteaptă să-i treceți pragul. Poze de la vernisaj găsiți aici, aici și aici.
Și eu vreau să le mulțumesc colegilor din blogosferă care au fost alături de Xaara și o să-i prezint mai jos, în ordinea numerelor de pe tricou:




Un comentariu:

  1. Multumesc mult atat pentru articol cat si pentru faptul ca te-ai aflat acolo alaturi de mine intr-o zi foarte importanta din viata mea. Ati fost un stalp de sustinere, mi-ati luat din emotii si mi-ati umplut sufletul de bucurie si veselie.
    Multumesc tuturor!

    RăspundețiȘtergere