duminică, 16 martie 2014

25 de ani de Internet

Pe 12 martie s-au  împlinit 25 de ani de când Tim Berners-Lee și colegii săi de la institutul CERN din Geneva au pus bazele World Wide Web-ului (www) fără de care dezvoltarea fantastică a Internetului din prezent nu ar fi fost posibilă.

Acum, spune Berners-Lee, este mare nevoie de o Magna Carta, o constituție a Internetului la nivel global care să stabilească și să garanteze un set clar de valori legate de deschidere si de neutralitate.
25 de ani de Internet

"E timpul să luăm în comun o decizie importantă. În fața noastră sunt două drumuri. Pe care dintre ele o vom apuca? Vom continua pe drumul de acum, permițând guvernului să aibă tot mai mult control și să ne supravegheze din ce în ce mai intens? Sau vom merge pe stabilirea unui set de valori, ceva în stilul unei Magna Carta pentru întreg www-ul?", se întreabă el, adăugând că Internetul e atât de important în viețile noastre, încât trebuie pus la nivel de egalitate cu drepturile omului.

De asemenea, Sir Tim Berners-Lee a mai punctat următoarele lucuri despre Internet:
”A generat miliarde de dolari de creștere economică.
A transformat datele în aurul secolului 21.
A declanșat inovația în educație și sănătate, diminuând granițele sociale si geografice.
A revoluționat mass-media.
A forțat reinventarea politicii în multe țări, permițând un dialog constant în dublu sens, între reglementatori și reglementați.
Sunt câteva principii care îi permit Internetului, ca platformă, să susțină o asemenea creștere. Prin proiectare, Internetul este universal, gratuit, deschis și descentralizat. Mii de oameni au lucrat împreună, ca să construiască Internetul inițial într-un spirit de colaborare extraordinar și non-rațional.
Alte zeci de mii au inventat aplicațiile și serviciile care l-au facut atât de folositor pentru noi în prezent.
Încă mai este loc ca fiecare dintre noi să creeze ceva nou pe și prin Internet.
Este pentru toata lumea.
Noi trebuie să continuăm să-i apăram principiile esențiale, dar să abordăm și câteva modificări cheie. Să numesc doar trei:
  • Cum conectăm la Internet cele două treimi de oameni de pe planetă care încă nu acces la el?
  • Cine are dreptul să adune și să folosească datele personale? În ce scop și cu ce reguli?
  • Cum am putea crea o arhitectură deschisă cu o performanță ridicată, care să funcționeze pe orice dispozitiv, astfel încât să nu ne întoarcem la alternativele particulare?
Nu există răspunsuri simple la toate aceste întrebări, precum și la multe altele. Amintiți-vă totuși că Internetul a fost creat de noi toți, așa că noi toți putem, și ar trebui, să jucăm un rol în definirea viitorului său.

Așa că vă rog să vă implicați. 

Trimiteți un mesaj aniversar prin web, folosind #web25 de pe orice platforma de social media sau folosind acest site. Sustineți Fundația World Wide Web și campania Web We Want.

Implicați-vă alături de World Wide Web Consortium să concepem și să creăm standardele viitoare care să mențină Internetul drept o platformă cu influență în inovație, așa cum este deja.”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu