marți, 5 mai 2015

„De trăit, de văzut, de povestit”


...este un motto sub care se dorește unificarea tuturor evenimentelor culturale din Craiova în scopul participării orașului în cursa pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Nu-mi dau seama dacă acest motto sună atât de pompos, însă de trăit, am trăit, de văzut, am văzut cât am putut, mult mai puțin decât mi-am propus, dar despre acest puțin vreau să vă povestesc.
Craiova Capitală Culturală Europeană
Sursă foto: craiovaculturala.ro

Sincer, dacă nu era acest proiect intitulat „Craiova, Capitală Culturală Europeană”, nu cred că aș fi ajuns la Teatrul Național „Marin Sorescu”, unde am văzut-o pe Maria Casandra Hauși în spectacolul Colors of Maria. Probabil nu aș fi ajuns nici în ziua de azi la Opera Română din Craiova sau la Filarmonica „Oltenia”. Și nici n-aș fi știut unde se află Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, un loc unde sunt încurajate tinerele talente ale Craiovei (și noi, bloggerii olteni, evident).
Spectacole Colibri Mai 2015
Spectacole Colibri - Mai 2015
Din păcate, încă n-am ajuns la Teatrul pentru Tineret și Copii - Colibri să văd un spectacol, însă am ajuns acolo în scopuri umanitare și am avut plăcerea să o întâlnesc pe doamna directoare Adriana Teodorescu. Am vrut să-l văd și eu pe pe un Marcel Iureș pe scenă sau pe un George Mihăiță,  pe un Gheorghe Ifrim sau pe un Vlad Zamfirescu sau măcar pe Frumoasa din pădurea adormită, dar nu am reușit să ajung. Însă n-am ratat complet partea actoricească, pentru că am avut deosebita ocazia de a-l vedea pe scenă și de a da mâna cu dumnealui, cu maestrul Emil Boroghină, un om ce știe cu adevărat să-ți facă „pielea de găină” prin modul în care îți transmite sentimentele și pasiunea pentru poezie.


Mai am pe listă vizita la Muzeul de Artă, versiunea „după restaurare”, un loc special pentru mine prin prisma unor amintiri frumoase din ziua nunții.
Și tot pe listă mi-am trecut pentru anul viitor sau anul acesta câteva festivaluri: Festivalul International Shakespeare, Festivalul International Craiova Muzicala,  Festivalul Maria Tanase, Festivalul Puppets Occupy Street  sau evenimete de genul Mozart Rocks, Vivaldi Colours sau Carmina Burana.
Și nu în ultimul rând, aștept cu nerădbdare finalizarea renovării Centrului Vechi, presimt că acolo se va muta epicentrul actelor culturale din Craiova.
Iar legat de oamenii implicați, probabil că nu i-aș fi cunoscut nici acum pe Vlad Drăgulescu de la Filarmonica „Oltenia” și pe Cosmin Dragoste de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” (cel care, de altfel, m-a provocat să scriu acest articol prin intermediul Craiova Blogal Initiative), oamenii din spatele multor astfel de evenimente, cei care lucrează la agenda culturală zi și noapte și care au reușit să creeze o „punte” între noi, bloggerii olteni și acest proiect cultural, astfel încât și noi să putem prelungi această „punte” către dumneavoastră, cititorii noștri.

Bloggerii la Filarmonica Oltenia
La Filarmonica Oltenia cu Daniel Botea, Vlad Drăgulescu, Mirela Coman și Mihai Firică

Până la urmă despre asta este vorba în actul de cultură - de la oameni, pentru oameni.
Evenimente au fost mai multe și vor mai fi, vă recomand să participați la ele cu cea mai mare căldură și să profitați de orice oportunitate de a lăsa telecomanda deoparte și de a ieși din casă, căci da, Craiova este o capitală culturală în devenire.

Un comentariu:

  1. Ma gandeam eu ca nu am mai ajus de mult la teatru. Acum realizez cat de mult timp a trecut. Multumesc pentru ca mi-ai reamintit :D

    RăspundețiȘtergere